4 Kasım 2011 Cuma

İçerdeki Kedi - William S. Burroughs

"Bu kedi kitabı, yazarın geçmişinin kendisine kedilerce oynanan pantomimle aktarıldığı bir alegoridir. Kediler kukla falan olduğu için falan değil. İlgisi yok. Yaşayan soluk alan yaratıklardır onlar ve başka bir canlıya dokunmak üzücüdür; çünkü ölüm korkusunu , ölüm acısını, çaresizliğini anlarız. Dokunmanın anlamı budur. Bir kediye dokunduğumda ve yüzümden yaşların aktığını fark ettiğimde benim anladığım budur."


Bu alıntı fikrimce kitabın ruhunu tam anlamıyla ortaya koyar nitelikte. Beat akımının önemli temsilcisinin bu kitabı "cut up" tekniği ile yazılmış. Yazar kitabında albino kedisi  Ed 'i. Fletch adlı kedisini, Ruski adlı kedisini anlatıyor .
 Kitapta çok ilginç ayrıntılar var örneğin yazar  kaybolan kedisine özlemini şu cümlelerle anlatıyor ; "İnsan ve hayvanlar bedenlerinden önce ruhlarıyla uzaklaşırlar". "Keşke beyaz kedi şimdi burada olsa masanın üstüne çıkıp daktiloyu tırmalasa."


İçindeki nice kediye duyduğu sevgiyi onlara gösterdiği ilgiyi kendi kalemiyle dile getiriyor yazar. Kitabın arka kapağındaki alıntı ise esasında bize farklı bir açıdan sesleniyor. Bu kitabın salt kediler üzerine konulu değil aynı vakitte sosyal içeriğini de dile getiriyor.Yazar sadece güzel anılarını değil gerçekten hüzünlendirici deneyimlerini de anlatıyor. Kitabın sonlarına doğru bu ruh okuyucunun da o duyguya gerçekten bürünmesine neden oluyor. Yazarın üslubuyla bu anlatım ve sonrasında oluşan olaylar kitabı gerçekten farklı ve özel kılıyor.


Beat akımının önemli mensubu hatta yön vereni olan yazarının bu kitabı sizi gerçekten çok etkileyecek. Kitabın son cümlesi ise gerçekten etkileyici;"Bizler içerdeki kedileriz. Bizler tek başına yürüyemeyen kedileriz ve bizler için tek bir yer var."


Özellikle de kitap arka kapağındaki alıntıyı paylaşmak gerekirse ;


"Porsuk sadece sıçrayıp oynamak istemişti ve devlet malı bir 45'likle vuruldu. Ona dokunun. Onunla bütünleşin. Onu hissedin. Ve kendinize sorun, kimin hayatı daha değerli?Porsuğunki mi, yoksa kahrolası beyaz bir bok parçasının mı?Büyülü ortamlar yerle bir oluyor...Melekler tüm kovukları terk ediyor, içinde tek boynuzlu atın, Kocaayağın, Yeşil Ren Geyiği'nin bulunduğu ortam giderek azalıyor, tıpkı yağmur ormanlarında yaşayıp soluk alan diğer yaratıklar gibi.Ormanlar motellere, Hilton'lara ve McDonalds'lara yer açmak için yok olurken tüm büyülü evren ölüyor"













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder